Sări la conţinut

De ce sa folosim anumite uleiuri pentru a face sapun? Partea a II a.

iulie 27, 2011

ULEIUL DE PALMIER

Si uleiul de palmier este unul din cele mai folosite uleiuri la fabricarea sapunului. Acesta va aduce sapunului duritate, va face o spuma stabila si cremoasa la un pret acceptabil. Utilizarea in procent mare in reteta  va duce insa la un produs prea uscat datorita faptului ca se obtine un procent mic de glicerina in sapun dar, daca il combini cu alte uleiuri randamentul scazut de glicerina nu va fi o problema.

Am ajuns la concluzia ca un procent de 10-30% de ulei de palmier in sapun e in regula.

Sunt din ce in ce mai multi sapunari care nu mai folosesc uleiul de palmier din motive ecologice. Pentru extinderea plantatiilor de palmieri au loc defrisari masive de paduri tropicale cu distrugeri de habitate si crestere a poluarii. Au aparut insa si plantatii ecologice de palmieri,  asa ca cine doreste totusi sa foloseasca uleiul de palmier are  o alternativa.

 

ULEIUL DE MASLINE

Uleiul de masline da un sapun moale dar fin si  foarte hidratant, cu spumare redusa si putere de curatare medie.

Am folosit diverse sapunuri facute numai din ulei de masline dar nu-mi plac in mod deosebit. In schimb din nici unul din sapunurile mele nu lipseste uleiul de masline!! Ii adauga finete si hidratare. Eu folosesc ulei de masline presat la rece, vrac, luat de la un mic magazin grecesc. Daca doriti sa folositi un ulei  din supermarket verificati cu atentie eticheta caci e posibil sa fie un amestec de uleiuri si sa nu va iasa sapunul!

Procentul de utilizare a uleiului de masline in sapun poate fi oriunde intre 10-100% . Dupa gust :).

 

ULEIUL DE RICIN

Destul de multi sapunari folosesc uleiul de ricin pentru a face sapun mai ales pentru spuma uimitoare, pufoasa si stabila si pentru proprietatea de  hidratarea data acestuia. Totusi ar fi bine sa nu folosim un procent mai mare de 5-10% din totalul uleiurilor utilizate caci un procent mai mare va duce la un sapun lipicios si moale, ceea ce nu cred ca isi doreste nimeni.

 

Aceste uleiuri le consider eu uleiuri de baza pentru un sapun de calitate.  Bineinteles ca poate fi imbunatatit cu alte uleiuri si unturi .  Dar despre ele voi vorbi mai tarziu…

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: