Skip to content

Vanzari pe BRESLO

August 14, 2011

M-am tot gandit si razgandit. Ar fi cazul sa incep sa vand din sapunurile facute.

La inceput a fost curiozitatea. A devenit placere. Inca e placere. Imi place sa gandesc o noua reteta, s-o incerc, sa combin uleiurile esentiale pana ajung la aroma dorita, sa astept cu nerabdare sa-l scot din forme sa vad ce a iesit, sa-l incerc dupa cateva saptamani, sa-i simt textura…

Am facut cadou o mare  parte din sapunurile facute  si mi-a placut reactia celor ce le-au  incercat dar, cand le spuneam ca ar fi cam 8-10 lei un sapun, hm… parca merge  si unul de 2-3 lei ce daca are o tona de chimicale in el !

Am studiat si sapunurile facute de alti sapunari: o parte sunt excelente, altele sunt mult mai slabe calitativ fata de cele facute de mine si totusi se vand ! Pana la urma sunt mult mai bune cu pielea decat majoritatea celor fabricate industrial.

Timpul liber ar fi o problema… dar, daca va exista cerere imi voi schimba din prioritati.

Asadar daca va plac sapunurile de „casa” sau daca doriti sa  schimbati sapunul  🙂   va invit sa incercati si din sapunurile facute de mine:

–  primul este sapunul- sampon: merge bine pe o piele grasa, sau chiar pentru spalat parul gras mai ales cu matreata. Cu o mentiune- testati-l inainte pe o portiune de piele , are o concentratie mare de uleiuri esentiale si puteti fi alergic la ele!

– al doilea sapun  este foarte bun cu o piele uscata, are o aroma florala si spumeaza bine.

– al treilea este de fapt un set de trei sapunuri: cu ulei de menta, cu portocale si cu aroma de trandafiri. Merge bine pe o piele normal-uscata.

Va astept cu drag pe http://www.breslo.ro !

http://www.breslo.ro/Product/Sapun-Sampon-Solid_419827

http://www.breslo.ro/Product/Sapun-in-forma-de-trandafir_419831

http://www.breslo.ro/Product/Set-sapunuri_419833

Anunțuri

Sapun turnat in forma de trandafir

August 9, 2011

Acum vreo trei saptamani am gasit la un chiosc de ziare o revista la care primeai gratuit niste forme de silicon. Am luat si eu … trei  🙂 , deci 18 forme de trandafiri. Exact pentru un lot de sapun.

Am amestecat unt de cocos, palmier, cacao, shea (ador untul de shea in sapun!), ulei de masline si ricin cu lesie. La sfarsit am adaugat un amestec  de ulei de jojoba si ulei de argan  in care am pus argile, coloranti cosmetici si uleiuri esentiale  (partea roz deschis  are ulei esential de lavanda si  magnolie,  cea roz inchis vanilie, citronella , mandarine, cea natur -am vrut sa iasa verde dar n-a iesit 😦  ,  melissa ). Am facut un amestec floral- fructat destul de reusit…chiar miroase bine!  Culorile nu prea ma incanta si nici finisajul.  Aici trebuie sa mai lucrez.  La o parte din sapunuri am pus sare de baie dar la prima spalare se desprind cristalele de sare de pe sapun.  In schimb spumarea e super, sapunul e cremos si miroase nemaipomenit  🙂  !



De ce sa folosim anumite uleiuri pentru a face sapun? Partea III a

Iulie 28, 2011

UNTUL DE SHEA

Utilizarea untului de shea la prepararea sapunului va aduce acestuia duritate, o textura ca de matase si o spuma frumoasa.  Ar fi bine sa ne multumim cu un procent de 5-10% nu numai datorita pretului mai mare ci si datorita faptului ca atunci cand amestecul de uleiuri contine si unt de shea  „budinca” se ingroasa mult mai repede si se toarna mai greu in forme.

 

UNTUL DE CACAO

Este foarte bun pentru piele, o hidrateaza si o inmoaie. Folosit in sapun da tarie acestuia si o buna conditionare dar nu mai mult de 10% caci poate scade  gradul de spumare a acestuia.

 

ULEIUL DE MIGDALE

Adaugat in sapun va da acestuia o spuma cremoasa, bogata si o finete extraordinara dar il poate face cam moale. Poate fi utilizat in procent de maxim 10%.

 

ULEIUL DE AVOCADO

In sapun un procent destul de mare din componentele acestui ulei nu se combina cu soda caustica , vor ramane intacte in produsul finit ajutand la ingrijirea pielii prin continutul ridicat de vitamine liposolubile si acizi grasi esentiali. Deci nu ne putem baza pe el pentru duritate, curatare sau spuma ci mai mult pentru o conditionare extraordinara.

 

ULEIUL DE BABASSU

Cand este utilizat in sapun produce o spuma frumoasa si da duritate sapunului. De asemenea e extrem de emolient si foarte folositor pentru pielea extrem de uscata.

 

ULEIUL DIN SEMINTE DE STRUGURI

Datorita continutului ridicat in acid linoleic acest ulei va creste finetea sapunului si formarea unei spume cremoase. Folosirea lui in procent de 5-10%  in amestecul de uleiuri cred ca este de ajuns.

 

ULEIUL DE JOJOBA

Este un excelent hidratant pentru piele  si par, este foarte stabil, cu un termen de valabilitate lung.  Este bine sa folosim o cantitate cat mai mica in amestecul de uleiuri pentru ca va da un sapun prea moale si cu o spuma slaba. Merge mai bine adaugat la sfarsit ca exces de ulei 1-2 lingurite in functie de cantitatea de sapun pe care o facem o data.

 

ULEIURILE DE FLOAREA SOARELUI SI DE SOIA

Nu am gasit calitati deosebite pe care aceste uleiuri sa le dea sapunului dar nu fac nici rau. Consider ca au un singur dar mare avantaj: sunt ieftine si sunt folosite mai mult pentru a scadea costurile. Oricum in combinatie cu alte uleiuri pot da un sapun foarte bun pentru piele. Un procent de max 10% e in regula.

 

ULEIUL DE ARAHIDE

Utilizarea lui in sapun va da o spuma stabila si finete acestuia dar, din pacate, rancezeste repede asa ca mai bine nu-l folosim.

 

 

 

De ce sa folosim anumite uleiuri pentru a face sapun? Partea a II a.

Iulie 27, 2011

ULEIUL DE PALMIER

Si uleiul de palmier este unul din cele mai folosite uleiuri la fabricarea sapunului. Acesta va aduce sapunului duritate, va face o spuma stabila si cremoasa la un pret acceptabil. Utilizarea in procent mare in reteta  va duce insa la un produs prea uscat datorita faptului ca se obtine un procent mic de glicerina in sapun dar, daca il combini cu alte uleiuri randamentul scazut de glicerina nu va fi o problema.

Am ajuns la concluzia ca un procent de 10-30% de ulei de palmier in sapun e in regula.

Sunt din ce in ce mai multi sapunari care nu mai folosesc uleiul de palmier din motive ecologice. Pentru extinderea plantatiilor de palmieri au loc defrisari masive de paduri tropicale cu distrugeri de habitate si crestere a poluarii. Au aparut insa si plantatii ecologice de palmieri,  asa ca cine doreste totusi sa foloseasca uleiul de palmier are  o alternativa.

 

ULEIUL DE MASLINE

Uleiul de masline da un sapun moale dar fin si  foarte hidratant, cu spumare redusa si putere de curatare medie.

Am folosit diverse sapunuri facute numai din ulei de masline dar nu-mi plac in mod deosebit. In schimb din nici unul din sapunurile mele nu lipseste uleiul de masline!! Ii adauga finete si hidratare. Eu folosesc ulei de masline presat la rece, vrac, luat de la un mic magazin grecesc. Daca doriti sa folositi un ulei  din supermarket verificati cu atentie eticheta caci e posibil sa fie un amestec de uleiuri si sa nu va iasa sapunul!

Procentul de utilizare a uleiului de masline in sapun poate fi oriunde intre 10-100% . Dupa gust :).

 

ULEIUL DE RICIN

Destul de multi sapunari folosesc uleiul de ricin pentru a face sapun mai ales pentru spuma uimitoare, pufoasa si stabila si pentru proprietatea de  hidratarea data acestuia. Totusi ar fi bine sa nu folosim un procent mai mare de 5-10% din totalul uleiurilor utilizate caci un procent mai mare va duce la un sapun lipicios si moale, ceea ce nu cred ca isi doreste nimeni.

 

Aceste uleiuri le consider eu uleiuri de baza pentru un sapun de calitate.  Bineinteles ca poate fi imbunatatit cu alte uleiuri si unturi .  Dar despre ele voi vorbi mai tarziu…

De ce sa folosim anumite uleiuri pentru a face sapun? Partea I.

Iulie 26, 2011

Simplu. Fiecare ulei aduce sapunului anumite caracteristici.

ULEIUL DE NUCA DE COCOS

Multi producatori de sapun folosesc uleiul de nuca de cocos mai ales pentru ca face o spuma incredibila si curata foarte bine. Acest ulei produce o spumare asa de puternica incat un sapun cu un procent ridicat de ulei de nuca de cocos spumeaza si in apa sarata!  In plus uleiul da duritate sapunului si este folositor mai ales cand e combinat cu alte uleiuri ce singure ar produce un sapun prea moale.

Se pune intrebarea cat de mult ulei de nuca de cocos sa utilizam la un sapun? Depinde ce fel de sapun vrem sa facem. De exemplu, daca vrem sa obtinem un sapun delicat care urmeaza sa fie utilizat pe fata 10 -max. 20% ar fi de ajuns. Daca vrem sa facem un sapun cu putere mare de curatare, sa se topeasca greu si cu o spumare fantastica putem sa folosim cat mai mult, chiar100% dar, ar trebui si excesul de ulei sa fie mai mare pentru a nu fi prea dur la utilizare .Se propune chiar un exces de 20%. (nu am facut inca un sapun numai cu ulei de cocos  desi n-ar fi o idee rea…).

 

 

ph-ul sapunului meu

Iulie 22, 2011

A trecut aproape o luna de cand am facut samponul solid. Cand l-am taiat era uleios si mirosea intens dar placut.

Dupa ce l-am lasat sa se usuce aproape trei saptamani ( ar fi trebuit patru dar nu am rezistat tentatiei de a-l folosi :)) perioada in care excesul de apa s-a evaporat din el si toata soda este sigur saponificata, l-am folosit.

De ce l-am lasat sa se „odihneasca” atat de mult?  Sa se usuce cat mai bine caci daca e uscat va tine mai mult si nu se va inmuia repede la folosire. Oricum e mai moale decat sapunul comercial datorita glicerinei pe care o contine cat si datorita excesului de ulei folosit. Acestea vor inmuia si hidrata pielea la folosirea sapunului. Dupa 2-3 luni va fi si mai bun,  daca va mai ramane vreunul pana atunci 🙂

Daca nu foloseam exces de ulei ar mai fi ramas soda netransformata ce ar fi aparut ca o pulbere alba pe suprafata sapunului. Folosirea lui ar usca pielea.

Cateva zile m-am spalat cu el pe maini, sa fiu sigura ca nu fac vreo reactie la uleiurile esentiale folosite, i-am testat ph-ul cu hartie indicator de ph de la Mayam si sunt multumita.

Prin notiunea de ph se exprima cantitativ aciditatea sau bazicitatea unei substante. Daca ph-ul este cuprins intre 0- 7  solutia este acida , ph = 7   solutia este neutra, iar mai mare de 7  este bazica.

Fotografiile arata un ph aproape neutru, nu? Oricum pielea mea zice ca e in regula.

M-am spalat si la cap cu el si am fost multumita. Spumeaza bine, imi place si mirosul – predomina mirosul de dafin, curata bine, parul ” scartaie” de curat. M-am limpezit cu o solutie de apa cu otet la prima spalare, apoi am renuntat.   Folosesc totusi o masca cu ulei de masline  caci parul meu decolorat e uscat la varfuri. Am observat ca de cand folosesc  acest sapun parul se ingrasa mai greu .

Nu i-am testat proprietatile antimatreata caci nu am 🙂  dar gasesc eu pe cineva care sa-l incerce…

ceaiul

Iulie 1, 2011

Sunt o mare bautoare de ceai. Fie vara fie iarna beau 2-3 cani de ceai pe zi.  De obicei plante medicinale  (salvie, tei, sunatoare, menta, lavanda, galbenele , roinita…) in amestec   cu ceai de fructe (macese, catina, afine, fructe de padure) – la pliculete.  Bineinteles ca nu pun din toate. Fac  diverse combinatii in functie de starea de spirit pe care o am.

De cand am inceput sa fac sapunuri mi-am cumparat de la piata diverse plante si le-am pus la uscat:  musetel, tei,  galbenele, petale trandafir….Mirosul lor m-a indemnat sa le pun si-n ceai.  Alta viata! Aroma e mult mai bogata, gustul altfel, mai bun, mult mai bun. Voi reveni la plantele uscate de mine, chiar si culese de mine. Nu stiu cand voi avea timp dar voi incerca. Muncim prea mult si suntem prea obositi sa savuram bucuriile simple ale vietii….?!  Voi ce credeti?